Επίσκεψη στο Κτήμα Τραχώνων


[ Αναδημοσίευση - διασκευή άρθρου από το:  geitoniamou.gr ]

Το 3ο Γυμνάσιο Αλίμου, με πρωτοβουλία της προέδρου Β’ Βάθμιας Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αλίμου, Δώρας Σύρμα, οργάνωσε εκπαιδευτική εκδρομή στο βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου, το οποίο βρίσκεται στο κτήμα Τραχώνων (Γερουλάνου), για να παρακολουθήσουν τα παιδιά τη Θεία Λειτουργία και να ξεναγηθούν στον ευρύτερο χώρο.




Η κ. Μαρία Γρίβα, καθηγήτρια που συνόδευε τους μαθητές, μίλησε με συγκίνηση και αγωνιστική διάθεση σχετικά με τις εξορμήσεις που οργάνωνε για το σχολείο μεταξύ του 2005 και του 2009, πριν απαγορευτεί η είσοδος. Συγκεκριμένα, η κ. Γρίβα επεσήμανε τον πολιτισμικό και εκπαιδευτικό πλούτο του κτήματος, ο οποίος προσφερόταν απλόχερα στα παιδιά μέχρι το 2009, οπότε και ξαφνικά απαγορεύτηκε η είσοδος. Θυμήθηκε τις εκπαιδευτικές εκδρομές και τόνισε τη σημασία του αγώνα, ώστε να καταφέρουν τα παιδιά να απολαμβάνουν την ομορφιά του τοπίου και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αυτό προσφέρει.




Παρών ήταν και ο πάτερ Κωνσταντίνος, συνταξιούχος πλέον ιερέας της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για τη σημασία του χώρου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα εξέχον κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, ενώ διασκέδασε τους παρόντες με μια εξαιρετική ερμηνεία του «40 παλληκάρια» στη φλογέρα. Το τραγούδι του προκάλεσε εύθυμα γέλια στα παιδιά και έκανε τους μεγαλύτερους να… χορέψουν!

Ο πάτερ της Ζωοδόχου Πηγής Διονύσιος από την πλευρά του, ξενάγησε τους μαθητές στο χώρο και τους δίδαξε την ιστορία της εκκλησίας, καλώντας τα να αγωνιστούν και εκείνα με τον δικό τους τρόπο, ώστε να επανακτηθεί η δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης, και όχι μόνο κάθε δεύτερη Πέμπτη.




Η είσοδος επετράπη στο κοινό που τόσο καιρό επιθυμούσε να απολαύσει την ομορφιά του κτήματος και κυρίως το εκκλησάκι, το οποίο αποτελεί σπουδαίο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Χρονολογείται ανάμεσα στον 10ο και 12ο αιώνα και βρίσκεται στο επίκεντρο του αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, αφού πρόκειται για έναν από τους καλύτερα σωζόμενους βυζαντινούς ναούς της Αττικής, με συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό τύπο - ελεύθερος σταυρός, με εκτεταμένες κεραίες. Μάλιστα, το εσωτερικό του διακοσμούν, σε αρκετά καλή κατάσταση, τοιχογραφίες.

Στα πέριξ του ναού και εντός του κτήματος Γερουλάνου βρίσκεται θαμμένο το κέντρο του αρχαίου Αθηναϊκού Δήμου Ευωνύμου. Υπάρχουν, επίσης, πρωτογεωμετρικοί τάφοι του 11ου π.Χ. αιώνα και ίχνη τειχών του 8ου π.Χ. αιώνα. Στη νοτιοδυτική πλευρά του κτήματος υπάρχει επίσης και περίβολος μυκηναϊκής εποχής, ενώ στα όριά του περνά ένα από τα τρία εναπομείναντα ρέματα της Αττικής, το «ρέμα Γερουλάνου». Το ρέμα είναι ανοιχτό εντός του κτήματος, σε μία περιοχή, η οποία είναι καλυμμένη με πεύκα, κυπαρίσσια και πλούσια βλάστηση.




[ Αρχική δημοσίευση:  http://geitoniamou.gr/2014/10/75507/ ]