Δράσεις Θεματικής Εβδομάδας


Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας και με άξονα τη θεματική ενότητα "Σεβασμός στη Διαφορετικότητα", οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας ήρθαν σε επαφή με βιωματικές δράσεις των εξής εθελοντικών δικτύων:
  • "Black Light"
  • "Διαβάζω για τους άλλους"
Την πρώτη μέρα της θεματικής εβδομάδας, ομάδα μαθητών/τριών γνώρισαν την ομάδα "Black Light" και πιο συγκεκριμένα ήρθαν σε επαφή με τον κ. Γιάννη, άτομο με προβλήματα όρασης, και με τους εθελοντές συνοδούς του, συμμετέχοντας στα εξής βιωματικά παιχνίδια μέσω της αξιοποίησης των σταθμών:

1. Σταθμός των τεσσάρων  αισθήσεων
Οι μαθητές κλήθηκαν να αναγνωρίσουν με κλειστά μάτια διαφορετικές μυρωδιές.  

2. Σταθμός ενσυναίσθησης
Στον σταθμό της ενσυναίσθησης, οι μαθητές βίωσαν την εμπειρία της κίνησης χωρίς όραση. Με κλειστά μάτια και τη χρήση ενός λευκού μπαστουνιού, κινήθηκαν στον χώρο αποφεύγοντας εμπόδια. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκαν στην τεχνική συνοδείας ενός τυφλού ατόμου από ένα άτομο που βλέπει και φυσικά δοκίμασαν να κάνουν πράξη όσα θα έμαθαν, συνοδεύοντας έναν συμμαθητή/τριά τους που είχε εκείνος/η κλειστά τα  μάτια σε μία μικρή βόλτα στον χώρο.
  
3. Σταθμός Braille
Στον σταθμό αυτό, οι συμμετέχοντες γνώρισαν τον κώδικα Braille, τον τρόπο δηλαδή που χρησιμοποιούν τα άτομα χωρίς όραση για να γράψουν και να διαβάσουν. Ενημερώθηκαν για την πρόοδο και την εξέλιξη αυτής της γραφής μέσα στον χρόνο καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αυτή είναι σημαντική και καθοριστική σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση των τυφλών ανθρώπων. Παράλληλα, έγραψαν το όνομά τους και παρέλαβαν ένα συμβολικό ενθύμιο από τη δραστηριότητα αυτή.
   
4. Σταθμός ερωτήσεων/αποχαιρετισμού
Τέλος, οι μαθητές μίλησαν για την εμπειρία τους, συζήτησαν απορίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των βιωματικών αυτών δράσεων και αλληλεπίδρασαν με ανθρώπους με και χωρίς όραση, λύνοντας όλες τις περί τυφλότητας απορίες τους, ανακαλύπτοντας πως ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουν τους γύρω τους και να άρουν τα στερεότυπά τους, είναι απλά να μπουν για λίγο στη θέση τους.


Τη δεύτερη και τρίτη μέρα της θεματικής εβδομάδας, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την Μ.Κ.Ο. "Διαβάζω για τους άλλους" και συμμετείχαν στη δράση "Διαγενεακές αφηγήσεις", η οποία σχετίζεται με την ανάγνωση παραμυθιών από παιδιά σε ηλικιωμένους που ζουν σε γηροκομεία. 

Στις δύο αυτές μέρες, έγιναν στο σχολείο δύο συναντήσεις με την εκπαιδεύτρια/εμψυχώτρια/ηθοποιό Χριστίνα Λιόγαρη, συνολικής διάρκειας οκτώ ωρών, όπου δέκα παιδιά έκαναν πρόβες των παραμυθιών που θα αφηγούνταν στο τέλος της εβδομάδας στο γηροκομείο "Η Μεγαλόχαρη". Την εν λόγω εκπαίδευση παρακολούθησαν επίσης, ως παρατηρητές, και άλλοι/ες μαθητές/τριες της Α΄ Τάξης.


Έτσι, την Παρασκευή το πρωί, τελευταία ημέρα της θεματικής εβδομάδας, και κατόπιν συνεννόησης με την κ. Ειρήνη Αργυρού, υπεύθυνη συντονισμού ομάδων διαγενεακών αφηγήσεων του δικτύου "Διαβάζω για τους άλλους", όλοι/ες οι μαθητές/τριες της Α' Τάξης επισκέφτηκαν το γηροκομείο "Η Μεγαλόχαρη" στη Γλυφάδα, όπου τα παιδιά αφηγήθηκαν τις ιστορίες τους στους/στις ηλικιωμένους/ες κυρίους/ίες ενοίκους του ιδρύματος, και στη συνέχεια άκουσαν δικές τους ιστορίες από τα παιδικά τους χρόνια, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μουσική και τραγούδι.


Ακολουθούν ενδεικτικά οι εντυπώσεις των μαθητών από την εμπλοκή τους στην εν λόγω δράση.
Δήμητρα: Εξαίσια εμπειρία, πολύ συγκινητική!
Νεφέλη: Μου άρεσε πάρα πολύ! 
Χριστιάνα:  Ήταν πολύ ωραία!
Κατερίνα: Συγκινητική, ωραία!
Χριστίνα: Ήταν πολύ ωραία!
Σμαράγδα: Φοβερή εμπειρία!
Γιάννης:  Ήταν ωραία εμπειρία και μου άρεσε που βοηθήσαμε άλλους!
Αναστασία: Ήταν πολύ ωραία!
Δημήτρης: Ήταν πολύ ωραία που γνώρισα νέους ανθρώπους!
Γαβριήλ: Ήταν πολύ ωραία!
Αφροδίτη: Μου φάνηκε πάρα πολύ όμορφο που πήγαμε και δώσαμε χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους!
Θάλεια: Ήταν συγκινητικά και τέλεια!  

Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Τάξης παρακολούθησαν την βραβευμένη ταινία (υποψήφια για Oscar και BAFTA, βραβευμένη στο Annecy) "Εγώ, ο κολοκυθάκης" και υλοποίησαν δραστηριότητες σχετικές τόσο με τη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους, όσο και με τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση.  Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα:


Τέλος, οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Τάξης, πάλι στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Σεβασμός στη διαφορετικότητα", υλοποίησαν ομαδικές εργασίες σε μορφή poster με θέμα "Οι Γυναίκες στον Μεσαίωνα και οι Γυναίκες στο Σήμερα".


Υπεύθυνη καθηγήτρια: Θεοδωροπούλου Μαρία (ΠΕ02)