Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Σε μια εποχή που επιβάλλει την τήρηση των αποστάσεων εμείς καταφέραμε, τηρώντας όλες τις προφυλάξεις, να «βρεθούμε», να συζητήσουμε και να οραματιστούμε ένα μέλλον χωρίς πολέμους.
Το χρονικό: Μέρες πριν, μέσω της eclass, αλλά και διά ζώσης, η ομάδα των μαθητών που είχε αναλάβει τη γιορτή επεξεργάστηκε διάφορα λογοτεχνικά κείμενα που αναφέρονταν στην εποχή εκείνη αλλά και μεταγενέστερα κείμενα και ποιήματα. Τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να προσεγγίσουν τα κείμενα και να «δουν» τον πόλεμο μέσα από τα μάτια τους. Μίλησαν με συγγενείς τους που είχαν προσωπικές εμπειρίες, τους πήραν συνεντεύξεις και τέλος έφτιαξαν τα δικά τους κείμενα, ποιήματα αλλά και ζωγραφιές. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς ενσωματώθηκε σε ένα βίντεο και οπτικοποιήθηκε σε κολάζ.
Την ημέρα της γιορτής: Την ημέρα της γιορτής οι μαθητές παρακολούθησαν, μέσα στις τάξεις τους, την ανάγνωση από τους συμμαθητές τους ενός χρονικού των γεγονότων της επετείου και διάβασαν ποιήματα και αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων που αφορούσαν τη συγκεκριμένη περίοδο. Στο πλαίσιο της γιορτής έγινε και η παράδοση της σημαίας του σχολείου και η απονομή των αριστείων, βραβείων και ειδικών επαίνων για το σχολικό έτος 2020-21.
Εν συνεχεία, οι μαθητές, ανά τμήμα, περιηγήθηκαν με τη συνοδεία των καθηγητών τους σε μία έκθεση φωτογραφίας στο χώρο του σχολείου. Οι μαθητές είχαν επιλέξει φωτογραφίες της εποχής με θέματα που τους ενδιέφεραν. Στην έκθεση ζωγραφικής υπήρχε και μια σημαία πλαισιωμένη από δεκάδες περιστέρια, σύμβολο των χρόνων της ελευθερίας μας. Η σημαία ήταν εκτυπωμένη τρισδιάστατα από μαθητή του σχολείου μας.
Ακολούθως, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, οι μαθητές ανά τμήμα περιεργάστηκαν τις οπτικοποιημένες δουλειές των συμμαθητών τους (κολάζ). Επίσης, παρακολούθησαν μια συνοπτική παρουσίαση, δημιουργημένη από ομάδα συμμαθητών τους, για τη ζωή των παιδιών τότε και σήμερα. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με την προβολή 2 βίντεο, ένα αναφορικά με τα γεγονότα του πολέμου και ένα σχετικό με τις συνθήκες που βιώνουν τα παιδιά στον πόλεμο, καθώς και με την ελπίδα και την ευθύνη που έχουμε εμείς για το μέλλον.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν και προσέφεραν τις ιδέες και τον προσωπικό τους χρόνο. Τέλος, ευχαριστούμε τη Διεύθυνση και όλους τους καθηγητές του σχολείου οι οποίοι συνέβαλαν, ο καθένας από την ιδιότητά του και τη θέση του, στη δημιουργία αλλά και τη διεξαγωγή της γιορτής.
Διοργάνωση Εορτής: Κωνσταντίνου Δήμητρα (ΠΕ03.ΕΑΕ), Βυθούλκα Βασιλική (ΠΕ02.ΕΑΕ)