Την Παρασκευή 17/2/23, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος «Η Μικρασιατική καταστροφή και η μνήμη της» πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Μικρασιατικής Εκστρατείας που στεγάζεται στο μέγαρο της Εστίας Νέας Σμύρνης.
Στους μαθητές μίλησε με απλότητα, βαθιά συγκίνηση και μεστό λόγο η Έφορος των Μουσείων και της Βιβλιοθήκης της Εστίας κ. Θέμις Παπαδοπούλου. Αναφέρθηκε στην ύπαρξη των Ελλήνων στα παράλια της Μικράς Ασίας από την εποχή των αποικισμών, ανέλυσε χρονικά τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και αφηγήθηκε και πραγματικές ιστορίες προσφύγων που συγκλόνισαν τους μαθητές.
Στο Μουσείο Μικρασιατικής Εκστρατείας εκτίθεται μία μοναδική συλλογή από μικρασιατικά κειμήλια, ενδυμασίες και προσωπικά αντικείμενα σημαινουσών προσωπικοτήτων-πρωταγωνιστών της Μικρασιατικής Εκστρατείας, όπως του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του στρατηγού Αναστάσιου Παπούλα. Όλα μαζί, διαμορφώνουν την Εστία ως κιβωτό των αναμνήσεων και παραδόσεων των πέρα από το Αιγαίο αλησμόνητων πατρίδων.
~ ~ ~
«Όταν το φως της Ιωνίας χόρευε, ο πολιτισμός και η καλαισθησία της Ρωμιοσύνης απογειωνόταν. Ζούσαν οι Μικρασιάτες σ’ ένα ωραίο, προικισμένο από τον Θεό περιβάλλον και απολάμβαναν τις χαρές της ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της. Και μετά... το Φως της Ιωνίας έσβησε. Όχι όμως και οι ωραίες αναμνήσεις όσων πρόλαβαν και έζησαν εκεί, στα ευλογημένα χώματα της Μικράς Ασίας. Μας έμεινε λοιπόν ένας άφθαρτος πλούτος. Αυτόν τον άφθαρτο πλούτο, ονόμασέ τον αν θες αξιοπρέπεια, πες τον λευτεριά ή κι ανθρωπιά. Δώσε του όποιο όνομα σου αρέσει. Αυτόν τον πλούτο κανείς δεν θα μας τον πάρει. Θα μας ακολουθεί ως τον τάφο...»
Δημήτρης Φωτιάδης, ένας μεγάλος Μικρασιάτης
Από το βιβλίο «Αγάπης Ακρότητα» της Εστίας Νέας Σμύρνης
Επιμέλεια: Λία Δούκα-Ζερίτη και Θέμις Παπαδοπούλου
Υπεύθυνη προγράμματος: Τσοπανά Μαρία (ΠΕ80)